aku kan org kelate so....mknan yg paling best ialah...IKAN SINGGANG la...nk cube buat ???hah ni resepi turun temurun mama aku....dia yg ajar aku masak....
Bahan-bahan :
- bawang putih 3 @ 4 ulas di mayang..
- lengkuas separuh ibu jari di mayang..
- asam keping 2 @ 3 ikut citarasa
- kunyit hidup sikit dihiris nipis2..
- yg suka belacan..letak sikit (kalau tak suka tak payah letak pon tak pe)
- Ikan Kembung @sardin@tongkol@bawal 5@6 ekor yg kecil2 @ ikut kesesuaian..
- nk lagi sedap tmbh kacang bendi..(yum yum)
- kalau peminat budu letakkan sikit budu...
Cara masak...senang aje..
- panaskan periuk dan kemudian tmbh air biar tenggelam ikan yg telah dibersihkan..jgn letak air terlalu byk...nati jd ikan singgang banjir plak..
- lepas tu masukkan bawang putih yg dimayang td...kunyit hidup,lengkuas n asam keping ...
- masukkan garam secukup rse n gula sikit...(org kelate memang suka manis2)..kalau yg suka budu msukkan budu sikit ke dlm kuah...kurangkan garam sbb budu dh masin...
- lpas mendidih...masukkan kacang bendi.....tutup api..
- siap utk dihidang....
*pesanan kalau nk pedas masukkan cili padi yg belum dihiris atau diketuk kedalam kuah..buat hiasan kalau nak pedas..penyet la cili padi tu....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan