Cari Blog Ini

Rabu, 14 Mac 2012

Ikan singgang mama...

IKAN SINGGANG  My Favourite.....
 aku kan org kelate so....mknan yg paling best ialah...IKAN SINGGANG la...nk cube buat ???hah ni resepi turun temurun mama aku....dia yg ajar aku masak....


Bahan-bahan :
  1. bawang putih 3 @ 4 ulas di mayang..
  2. lengkuas separuh ibu jari di mayang..
  3. asam keping 2 @ 3 ikut citarasa
  4. kunyit hidup sikit dihiris nipis2..
  5. yg suka belacan..letak sikit (kalau tak suka tak payah letak pon tak pe)
  6. Ikan Kembung @sardin@tongkol@bawal  5@6 ekor yg kecil2 @ ikut kesesuaian..
  7. nk lagi sedap tmbh kacang bendi..(yum yum)
  8. kalau peminat budu letakkan sikit budu...
Cara masak...senang aje..
  • panaskan periuk dan kemudian tmbh air biar tenggelam ikan yg telah dibersihkan..jgn letak air terlalu byk...nati jd ikan singgang banjir plak..
  • lepas tu masukkan bawang putih yg dimayang td...kunyit hidup,lengkuas n asam keping ...
  • masukkan garam secukup rse n gula sikit...(org kelate memang suka manis2)..kalau yg suka budu msukkan budu sikit ke dlm kuah...kurangkan garam sbb budu dh masin...
  • lpas mendidih...masukkan kacang bendi.....tutup api..
  • siap utk dihidang....
*pesanan kalau nk pedas masukkan cili padi yg belum dihiris atau diketuk kedalam kuah..buat hiasan kalau nak pedas..penyet la cili padi tu....

inilah resepi dr mama aku...cuba lah buat...gerenti SEDAP....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan